Witaminy i minerały- trening

posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to: -utrzymanie prawidłowego stęż

Witaminy i minerały- trening Minerały w sporcie są tak samo ważne jak glutamina i inne suplementy. Dlatego warto poszukać .

Działanie witaminy K w Wikipedii

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K


Siłownia w nowy rok

Styczniowy wysyp ćwiczących na siłowniach to coroczna fala ludzi, którzy w ramach postanowień noworocznych postanowili zrobić coś ze swoim ciałem. Mimo pozorów nie jest to 'urban legend'- wszyscy trochę nabijają się z tego, ale tak na prawdę takich ludzi należy podziwiać.

Ilu jest ludzi, którzy mimo postanowień nie robią nic, aby je spełnić? A pierwszym krokiem do regularnych ćwiczeń jest pójście na siłownię. Oczywiście nie każdemu przypasuje tryb ćwiczeń z trenerem, a może ilość ludzi będzie przeszkadzała. Ale osoba siedząca w domu nigdy się tego nie dowie.


Dlaczego witamina K jest ważna?

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.