Witaminy i wspomagacze treningu

sportową, wymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy wid

Witaminy i wspomagacze treningu Minerały w sporcie są tak samo ważne jak glutamina i zróżnicowana dieta. Dlatego warto poszukać .

Wikipedia o wieloboju kulturystycznym

Wielobój kulturystyczny był oryginalną dyscyplina sportową, wymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy widząc nieprzychylną postawę władz wobec kulturystki jako takiej, tj. dyscypliny "zgniłego Zachodu", oraz pragnąc aby umięśniona sylwetka stała się jednym z elementów szerszego ruchu sportowego, dążącego do wypracowania ogólnej sprawności, siły i ładnego wyglądu człowieka (tzw. "polska szkoła kulturystyki"), wymyślili dyscyplinę wielobojową, która oprócz klasycznej kulturystki zawierała również boje siłowe i gimnastykę sprawnościową.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielobój_kulturystyczny


Znaczenie witaminy K - Wikipedia

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K


Witamina K i jej niedobory

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.