Jak utrzymać czystość w swoim domu?

ce na celu rozbicie strumienia wody na drobne kropelki. Jednocześnie mianem tym określa się wydzieloną część pomieszczenia kąpielowego, zaopatrzoną w brodzik z odpływem, służącą do kąpieli natryskowej. Nazwa pochodzi od nazwisk

Dodane: 01-07-2017 04:46
Jak utrzymać czystość w swoim domu?

Definicja prysznica

Prysznic lub natrysk ? urządzenie służące do kąpieli, polegającej na polewaniu się wodą wypływającą z instalacji wodociągowej przez specjalne sitko, mające na celu rozbicie strumienia wody na drobne kropelki. Jednocześnie mianem tym określa się wydzieloną część pomieszczenia kąpielowego, zaopatrzoną w brodzik z odpływem, służącą do kąpieli natryskowej.

Nazwa pochodzi od nazwiska Vincenta Priessnitza, twórcy wodolecznictwa.

Użycie konstrukcji przypominających dzisiejszy prysznic sięga czasów starożytnej Grecji, co zostało uwiecznione na wazach i muralach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Prysznic


O spłuczce w toalecie

Spłuczka toaletowa ? mechanizm spustowy wody złożony z jednego zaworu (zazwyczaj start/stop) uruchamianego za pomocą przycisku lub dźwigni otwierającej przepływ wody. Po napełnieniu całego zbiornika spustowego zawór zostaje zamknięty automatycznie przy pomocy pływaka. Na rysunku przedstawiono azjatycki typ systemu spłukującego, który jest podobny do europejskiego.

Istnieją również spłuczki toaletowe tzw. ciśnieniowe, budową przypominające zawór, otwierany przez naciśnięcie dźwigni a zamykany poprzez sprężynę. Nazywane są one automatami spłukującymi.

Standardowe spłuczki klozetowe w Polsce mają nieco odmienną budowę od tu przedstawionego. Zasada ich działania jest jednak taka sama.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C5%82uczka_toaletowa


Czyszczenie kuchennych urządzeń

Porządki w kuchni robione są zwykle systematycznie, przynajmniej raz w tygodniu. Jednak co jakiś czas robione są także w kuchni generalne porządki. Wówczas dokładniej niż zwykle czyszczone są kuchenne urządzenia, które na co dzień są bardzo często używane i brudzone. Podczas robienia generalnych porządków czyszczone są także płytki, nie tylko podłogowe, ale też te znajdujące się na ścianach. Szczególnie narażone na różne zabrudzenia są płytki umieszczone za kuchenką gazową czy nad stołem, na którym zwykle przygotowywane jest mięso do obróbki termicznej, dlatego takie płytki muszą być co jakiś czas czyszczone specjalnymi środkami. Ważne jest również to, aby w kuchni nie osadzał się żaden kurz, wobec tego jest on dokładnie ścierany przy użyciu różnych preparatów.